Verkiezingskoorts?

18 maart is het zover en gaan we met stembiljetten en paspoort naar het stemlokaal. Heb je ook al verkiezingskoorts? Nou ik niet, ik ben pas ziek geweest met lichte verhoging maar daar blijft het vooralsnog bij. Ik denk dat de verkiezingen daar geen verandering in brengen. Het zijn tenslotte ook de meest gortdroge verkiezingen die je maar kunt bedenken… Of toch niet?

De gemeenteraad of de landelijke verkiezingen die kunnen me wel boeien maar de Provinciale Staten (PS)? En daarbij als klap op de vuurpijl nog eens de Waterschap verkiezingen? Valt daar dan iets te kiezen? Kennelijk bestaat het waterschapsbestuur ook uit diverse politieke partijen. Na wat Googlen leer ik dat de ene partij kiest voor meer natuur, de andere voor meer agrarisch belang. De ene partij richt zich meer op stedelijke ontwikkeling, de andere heeft vooral aandacht voor innovaties. Ja, waar ligt dan jouw prioriteit? Normaal gesproken kies ik voor de natuur of… innovatie, ik woon tenslotte in de omgeving Eindhoven. Doe ik daar wel goed aan als ik de waterbelangen met mijn stem probeer te sturen. I don’t know..

En dan PS. Ik weet natuurlijk wel iets van de provincie maar ook weer niet zoveel dat ik een weloverwogen keus kan maken. Maar er valt wel een hoop te vinden, ook een kieswijzer en dat vind ik leuk. Daar ga ik me dus op werpen!

Toch lees je weinig dat je eigenlijk indirect kiest voor een nieuwe Eerste Kamer (EK)! Die club waar je tot op een paar jaar geleden nooit van hoorde. Wat was ook al weer hun taak?
De belangrijkste taak van de EK is de wetsvoorstellen beoordelen die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd, lees ik ergens. Wel, ze zijn tegenwoordig streng in de leer! Het kabinet moet allerlei trucs uithalen en verbondjes sluiten om hun wetsvoorstellen er veilig doorheen te sluizen. En dat lukt echt niet altijd. Dus eigenlijk is deze verkiezing van de EK, die volgt uit de verkiezing van de PS, veel belangrijker. Zo niet het belangrijkste. Deze ‘EK nieuwe stijl’ heeft immers een flinke vinger in de pap in politiek Den Haag! Wat betekent dat voor mijn stem op 18 maart? Dat ik kijk of ik verder wil met deze coalitie? Gun ik dat ze hun werk af kunnen maken? Of vind ik het beter om de oppositie meer macht te geven…

Dat wordt nog even puzzelen, vrees ik. Was het maar zo makkelijk als de keuze van je zorgverzekering of de keuze van je energiemaatschappij. Daar heb je tenminste hulpvaardige independers voor waar je je helemaal op kunt verlaten…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *